top of page

Et vigtigt fællesskab

 ( SOM JEG SER DET af Maria Montell )

 

Maria Montell er ambassadør for Kræftens Bekæmpelses Stafet for Livet

"Jeg har set, hvad kræft kan gøre ved et menneske – og det stopper ikke, selvom man bliver rask"


Både hendes far og veninde har overlevet kræft, og der skal mere fokus på de psykiske bivirknin-ger og efterforløbet, mener sangerinde Maria Montell. Hun kæmper nu for at sætte fokus på det som ambassadør for Stafet For Livet, hvor syge, overlevende og pårørende samles. 

 

Hver tredje dansker får kræft. Og to af dem er sangerinde Maria Montells nærmeste. For 15 år siden fik hendes far Flemming prostatakræft, og sidste år fik hendes nære veninde Le bryst-kræft. Begge gange oplevede Maria, at det føltes som om, livet gik i stå.

"Livet gik i stå, men livet blev også mere vigtigt. Vi frygtede jo at miste min far, og så fik min veninde kræft, og jeg har været helt tæt på. Jeg har været med til kemo, jeg set på nært hold, hvad der sker," fortæller Maria og fortsætter:

"Det er nærmest som om, jeg har været igennem det selv, og det ville man ikke ønske for sin værste fjende. Min veninde har også fortalt mig om, hvordan man som kræftsyg mangler et sted at møde ligesindede og forståelse for den psykiske del, og det har påvirket mig meget." 

Et vigtigt fællesskab

Det var netop én af grundene til, at sangerinden ikke tøvede med at sige ja til at blive ambas-sadør for Kræftens Bekæmpelses Stafet for Livet. Det gjorde hun for fem år siden til den lys-ceremoni, som er en del af stafetten i Helsingør i Nordsjælland.

"Det gik ind under huden på mig, da jeg mødte fighterne – dem som kæmper kampen mod kræft. Der er en fantastisk fællesskabsfølelse, hvor man kan være sammen med ligesindede, og der er samtidig en utroligt livsbekræftende stemning," fortæller Maria om Stafet For Livet, hvor syge, overlevende og pårørende sammen kan gå eller løbe, mens de samler penge ind og deler tanker og følelser med hinanden.

For Maria har også set på nær hold, at kampen ikke er slut, selvom man bliver rask. Hun har fulgt sin veninde til kontroller, hvor man venter i samme rum som de, der skal have kemo – og hun har set, hvordan det slår veninden tilbage til start. Hun har set, at der kan være psykiske belastninger som angst og ingen steder at gå hen med den.

"Det er også hårdt at være kommet ud på den anden side. På hospitalet er man lidt som et stykke kød, der skal 'støvsuges' for kræft, og min veninde har savnet det mere menneskelige aspekt. Det er det, Stafet For Livet kan tilbyde, og derfor er det så vigtigt for mig," siger Maria.

Tjek nu dig selv
Faderens og venindens sygdom har gjort Maria mere opmærksom på at få tjekket sig selv, og det håber hun, at hun også kan påvirke andre til. Hun er ellers ikke vild med at gå til læge, og da hun rundede de 50 og fik tilsendt kittet til afføringsprøven, der kan afsløre tarmkræft, skul-le hun lige trække vejret dybt. Men hun gjorde det!

"Min veninde blev ved med at sige, 'hvis jeg ikke havde opdaget det i tide, havde det måske set endnu værre ud, så lov mig, at du overholder alle dine tjek'. Det har jeg lovet hende, så det gør jeg selvfølgelig," siger hun og fortsætter:

"Det nytter ikke at lukke øjnene og tænke 'åh nej'. Jo mere opmærksomhed, vi skaber omkring det her, jo bedre bliver folk forhåbentlig til at få tjekket sig selv. Det er jeg så glad for at kunne være med til," siger Maria og slutter med en opfordring:

"Vi skal være taknemmelige over, at vi lever. For de bittesmå ting. Det øver jeg mig også selv på. Og så tjek dig selv. Tjek dig selv! Det er SÅ vigtigt!"
 
Soy Maria (jeg er Maria).

vignet_web_white.png
bottom of page